lauantai 30. maaliskuuta 2013

Service Innovation Boot Camp 14.-15.3.2013 Porvoossa

Tämä oli TEKESin järjestämä tilaisuus. Nykyään TEKES rahoittaakin jo enemmän palvelujen kehittämistä kuin tuotteiden kehittämistä.
Kuulijoita tilaisuuteen oli saapunut paljon, useista TEKESin kehitysohjelmista. Kokemusten ja mielipiteiden vaihto oli tilaisuuden plussa. Terveisiä vain Eijalle, Sirulle, Martti M:lle, Lauralle, Jaanalle, Askolle, Umalle, Katjalle, Riitalle, Timolle, Martti V:lle, Vesalle, Sarille, Leenalle, Jussille...
Odottamatta useammassakin keskustelussa tuli esille eteläisen Suomen kuntaliitosten kuntalaisille tuottamat pettymykset, heikentyneet terveys- ja koulupalvelut liitoskuntien reuna-alueilla. Etelä-Suomen terveyspalvelut saivat muutenkin kritiikkiä asukkailta. Tästä voi vain päätellä, että harvaan asutulla, pohjoisemman Suomen alueella ainakin Pielavedellä on nykytilanteeseen verrattuna ainoastaan hävittävää mahdollisessa tulevassa kuntaliitoksessa.

Historiallisessa Porvoon miljöössä, ei raatihuoneella mutta Haikkoossa, oli esillä niin uusi aihe, palveluinnovaatioiden muotoilu, ettei kaikilla luennoitsijoillakaan ollut vielä niistä esimerkkejä, vaan mainitsivat teollisuuden tuotekehityshankkeita.
 

Palveluinnovaation suojaa- minen ainakin on halpaa, kun sille ei voi hankkia patenttia!

Palvelujen ostaminen ja myynti on taidelaji, jota vielä opiskellaan niin palvelu- yrityksissä kuin osto- osastoillakin.
- Minulla on jotain osaamista, jolla voin auttaa sinua!

Asiakasymmärrys on menestymisen edellytys myös palvelun kehittämisessä.
- Kerro yrityksestäsi ja ajankohtaisesta ongelmastasi enemmän!


Matkustavainen voi kokea itäisellä Uudellamaalla myös muita elämyksiä:

     Jääkauden jälki:
     kivikkometsä.
     Lohkareiden keskellä
     paikka Liljendal.
     Kysyin: Miksi niin?
     - Är det ens ett vackert namn!

     

Keski-Suomen Energiapäivä Jyväskylässä 5.2.2013

Monenlaista on kiinnostavaa meneillään ja uusia ideoita liikkuu energia-alalla. Energiayhtiö voi myydä jäädytystäkin, ei vain lämpöä. Lämpöä voi liikkua kaukolämpöputkissa kahteen suuntaan jatkossa, nykyisen yhden suunnan sijasta. Kansainvälinen hanke tutkii biojalostamoiden kaasutusprosesseja. Maatiloillekin on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia bioenergian tuotantoon ja käyttöön. Mutta miten eteneekään suomalainen energian syöttötariffiasia?
Keski-Suomen museon näyttelyyn eurooppalaisista kuvakudoksista tutustuminen oli yhtä luova tilaisuus ja virkisti lumen keskellä. Langasta, perinteisellä ja vähän uudellakin tekniikalla olivat taiteilijat tehneet isoja kuvakudoksia. Ja ne aiheet…  noitavainojen muisteloita, luonnonmaisemia ja Hong Kongin neonvaloja, häivytettyjä muotojakin mustalla pohjalla.

Pohjois-Suomen Palveluista bisnestä -päivä Oulusa 24.1.2013

Suomeen mahtuu melkein vain yksi ajatus kerrallaan. Tänä vuonna se näyttäisi olevan palveluinnovaatio.
Tässä Oulun tilaisuudessa osallistujalista vilisi TEKESin, VTT:n, kaupungin ja erilaisten oppilaitosten virkamiehiä, mutta yrittäjiä ei ollut kovin monta mukana. Aamupäivällä kuultiin huippuasiantuntijoiden keskustelu palveluratkaisujen luomisesta liiketoiminnassa ja iltapäivällä kierreltiin työpajoissa. Oulusa tuntuikin olevan jo monenlaista palveluhanketta meneillään. Eivät ole jääneet murehtimaan ajan ja toimintaympäristön muutosta.
Minua kiinnostivat erityisesti ajatukset OULU 2.0 -palveluajattelusta, palveluliiketoiminnan tulevaisuuden näkymistä sekä menetelmät ja työkalut uusien palvelujen kehittämisessä.
Yhden asiantuntijan, OP-Pohjolan Tuomas Jomppasen omassa esittelyssään mainitsemalle poromiesammatille yleisö hörähti, mutta insinööriydelle ei... Maaseudun yrittäjä ei taida olla vieläkään tasa-arvoinen muiden kanssa? Pohjanmaan naisten puheistakin tuli mielikuva, että heillä on vielä matkaa tasa-arvoiseen asemaan yhteisöissään. Muutaman naisosallistujan mielestä miesten sanoille annetaan edelleen suurempi paino.
– Niin, Oulusta löytyy myös hyvää intialaista ruokaa. Suosittelen!

INKA – Innovatiiviset kaupungit –ohjelman esittelytilaisuus Kuopiossa 16.1.2013

Vaikka INKA-ohjelman rahoitus on tarkoitettu lähinnä hallinnointia varten ja varsinainen rahoitus toteuttaville hankkeille hankitaan jostain muualta, minua kiinnosti, millaisia yritysyhteyksiä suunnitelluilla osahankkeilla on. Miten ne edistävät liiketoimintaa, kun ohjelman alueena on paitsi Kuopion seutu, myös Iisalmen ja Varkauden seudut? Miten pienet pohjoissavolaiset yritykset asettuvatkaan tässä kokonaisuudessa?